Ελισάβετ Χατζοπούλου

Ιδρύτρια και δασκάλα Πατρόν-Ραπτικής

Οι πραγματικά μαγικές στιγμές στη ζωή μας είναι εκείνες που ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και μας οδηγούν σε απρόσμενα μονοπάτια. ΄Ετσι συνέβη και με το μεράκι μου για μοναδικά ρούχα που μεταμορφώθηκε σε μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Σε ηλικία 15 ετών, με το χαρτζιλίκι μου, αγόρασα την πρώτη μου ραπτομηχανή και πειραματιζόμουν σε μεταχειρισμένα ρούχα. Η αγωνία για το αποτέλεσμα με κρατούσε σε μία συνεχή εγρήγορση που δεν έχει μειωθεί μετά από 45 χρόνια ενασχόλησης μ’αυτό.

Τα ρούχα που φορούσα και γενικότερα η αισθητική μου άρεσε στους φίλους και γνωστούς μου και χωρίς να έχω σκεφτεί ποτέ ότι θα γινόμουν επαγγελματίας μοδίστρα, σε ηλικία 25 ετών, είχα το δικό μου ατελιέ, ξεκινώντας αρχικά με ρούχα pret-a-porte και στην συνέχεια με ρούχα υψηλής ραπτικής (νυφικά και τουαλέττες).

Αυτή η επιτυχημένη επαγγελματική πορεία διήρκεσε 20 χρόνια που διακόπηκε με την γέννηση του γιού μου και της αφοσίωσης μου στην ανατροφή του.

Η επαγγελματική παύση δεν σήμαινε ότι δεν συνέχιζα να ράβω τα δικά μου ρούχα και σε συναντήσεις με μαμάδες να ρωτούν την γνώμη μου για διάφορα θέματα σε σχέση με το ρούχο, την μόδα και την αισθητική.

Σ’ αυτές τις χαλαρές συναντήσεις, μία φίλη μου με ρωτάει αυθόρμητα: ‘” Γιατί δεν δημιουργείς μία σχολή μόδας που θα εστιάζει στην εκμάθηση πατρόν και ραπτικής;
Υπάρχει τεράστια ζήτηση γι’αυτές τις δεξιότητες “.
Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν : Δεν γίνεται αυτό..εγώ είμαι μοδίστρα…όχι δασκάλα..


Στη συνέχεια μετά από τυχαία περιστατικά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πράγματι ένα κενό στον χώρο της εκπαίδευσης στην μόδα, όπου οι δεξιότητες πατρόν και ραπτικής δεν λάμβαναν την προσοχή που τους αξίζει.

Αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα και δημιούργησα την σχολή μόδας EFSA (Elisavet Fashion School Athens) με έμφαση στην εκμάθηση του πατρόν και της ραπτικής, αλλά και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των σπουδαστών. Η σχολή μας συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται προσφέροντας τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για την επιτυχία στον ανταγωνιστικό χώρο της μόδας.

Η ιστορία μου με την σχολή μόδας ΕFSA είναι ένα παράδειγμα του πώς οι τυχαίες συναντήσεις και οι αυθόρμητες ερωτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες και ν’ αλλάξουν τον κόσμο μας.

Έλενα Μαυροειδή

Δασκάλα Σχεδίου

Τυχερός εκείνος που καταφέρνει να κάνει επάγγελμα την πιο αγαπημένη του ασχολία.
Έτσι κι εγώ, αισθάνομαι τυχερή που εργάστηκα κι εξακολουθώ να εργάζομαι πάνω σε αυτό που αγάπησα από παιδί .

Η απεικόνιση του σχεδίου μόδας και η επαφή με τα χρώματα είναι ένα μοναδικό συναίσθημα για μένα κι ίσως,για κάποιους ανθρώπους, ανεξήγητο.

Οι σπουδές και οι συνεργασίες στον τομέα της μόδας ,ήταν όλες σημαντικές και πολύτιμες.
Ένας σχεδιαστής μόδας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλα τα στάδια παραγωγής,που θα βοηθήσουν στην κατασκευή των σχεδίων του.

Τα πάντα θα ξεκινήσουν από ένα μολύβι και μέσα από την καλή συνεργασία μιας ομάδας ,μόνο άρτιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα .

Narina Gasparova

Δασκάλα Digital Fashion Design

Η Narine Gasparova, μια πρωτοπόρα στον κόσμο της 3D μόδας, αναδεικνύεται ως μια εξαιρετική 3D σχεδιάστρια και εμπνευσμένη καθηγήτρια στην σχολή Elisavet Fashion School Athens. Η πορεία της στον χώρο της μόδας ξεκίνησε από εντελώς διαφορετικές προσπάθειες και προκλήσεις, που την οδήγησαν στο να ανακαλύψει την αληθινή της κλίση.

Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, η Narine εξερεύνησε διάφορους τομείς εργασίας. Από τη ζαχαροπλαστική, όπου δημιούργησε “γλυκά έργα τέχνης”, μέχρι τον χώρο της διαφήμισης, όπου έγραφε ιστορίες με εικόνες και λέξεις, και από την ξενάγηση σε πολιτιστικά αξιοθέατα, όπου ανακάλυπτε νέους πολιτισμούς, η Narine ζητούσε πάντα να εξερευνήσει και να εκφραστεί μέσα από τις διαφορετικές της προσπάθειες.

Ωστόσο, η μόδα ήταν εκείνο που πάντα κρατούσε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της. Με μια δίψα για νέες προκλήσεις, η Narine αναζητούσε συνεχώς το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή της. Και έτσι, μια τυχαία μέρα, όταν ερευνούσε τις επιλογές της για περαιτέρω εκπαίδευση, ανακάλυψε την σχολή Elisavet Fashion School Athens.

Η απόφασή της να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή αποδείχθηκε καθοριστική για τη ζωή της. Από τη στιγμή που πέρασε την πόρτα της σχολής, κατάλαβε πως βρήκε τον ιδανικό τόπο να εκφράσει τη δημιουργικότητά της και το πάθος της για την 3D μόδα. Η πρωτοποριακή τεχνολογία και οι εξελιγμένες τεχνικές της 3D fashion design την μαγνήτισαν, και μέσα από την εμπειρία της ως μαθήτριας, ανακάλυψε τον αληθινό εαυτό της.

IMG_20211025_122631

Το ταλέντο της και η αγάπη της για τον τομέα, μεταμορφώθηκαν σε εμπνευσμένη καθηγήτρια, που μοιράζεται με πάθος και αφοσίωση τις γνώσεις της με τους μαθητές της. Μέσα από την ενθουσιώδη διδασκαλία, ενθαρρύνει τους νέους σχεδιαστές να εξερευνήσουν την ατελείωτη δυναμική της 3D μόδας και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, όπως και αυτή έκανε πριν από αυτούς.

elEL